Publicerad Lämna en kommentar

Vänern Pike Open

Spinnfiske efter gädda är något som jag inte brukar göra så många gånger per år. Senaste åren har det blivit två gånger, de gångerna vi har anordnat Vänern Pike Open. Men jag vet inte riktigt varför det inte har blivit mer för det är ju egentligen ganska kul? Ja det får nog bli lite ändring på de, mer spinnfiske efter gädda får det bli. Speciellt nu när jag och Putte kommit igång med tillverkning av våra egna gäddjiggar, dessutom levererade de igår på tävlingen, extra kul!

_DSC8168

När man har rutinerade fiskare som Pajkslajm Robin i båten stod Alumacraften och puttrade på tomgång när kaptenmöte var slut så det var bara att hoppa i och köra iväg. Det innebar att vi var först ut som team med två andra Alumacrafts hack i häl.

Vi hade en klar spelplan för dagen. I alla fall vart vi skulle börja, plan A, B och C var klar. Vi började med plan A. Efter ca 10 minuters fiske krokar Robin den första gäddan, precis när den kommer in till båten går den tyvärr lös. Vi hann se den och uppskattade den till runt 80 cm så det kunde varit en tävlingsfisk, men vi försökte intala oss att den var nog bara 79 cm. Några kast senare krokar jag något. Det kändes bra i mothugget. Men när den kom in till båten var det en stjärtfena som kom först. Sen såg vi även att det var en sutare. Det var dessutom en fin en som kunde varit ett PB om den hade huggit på betet.

_DSC8171

Det blev inget mer efter den första kanten. Vi bytte då och åker vidare till plan B kanten. Ganska fort känner jag något som är och segdrar i min hemmagjorda SadMan paddel i färgen Albino Trout. Gör ett kort kast ut på samma ställe och nu ser jag hur gäddan går upp och gapar över betet. När de tar på så kort lina med ett försiktigt hugg blir det inte mycket till mothugg. När halva fisken är i håven öppnar den munnen, betet åker ut och fisken glider ur håven. Så jäkla surt eftersom det var en fin fisk. Vi ankrar upp och försöker se om den inte kände av krokarna och fortfarande är hungrig. Två kast senare följer den Puttes hemmagjorda jigg ända in till båten och hugger precis intill båten. Putte går ju även under smeknamnet mothugget så han sätter krokarna och jag kunde håva den! Det var den perfekta tävlingsfisken. Lång, smal och hungrig. Vi mäter den till 101 cm och vi är nöjda.

_DSC8178

Vi får inget mer efter plan B kanten och styr iväg mot plan C. Där nappar det inget och nu är det slut på planer så vi kliar oss i huvudet. I fortsättningen på plan A kanten ligger det ett friliggande berg så vi styr iväg mot det. Det var inte mycket till liv där heller. Putte sätter på en rykande färsk, hemmagjord, jigg. Den var verkligen rykande för när han kom till hamnen på morgon var den fortfarande varm då han precis fått formen klar och gjutit upp två stycken på morgon innan tävlingen. Han kastar ut, tar två vevtag och tvärstopp. Återigen kunde jag håva en fin fisk åt Putte. Denna mätte in på 97 cm och var i en fin kondis.

_DSC8185

Nu kände vi oss med i matchen med två fiskar som nästan mätte två meter. Nu skulle BARA den tredje nötas upp. Men det var ju slut på spelplaner. Vart skulle vi hitta den tredje fisken? Vi åker runt och testar lite olika. Putte får en gädda på ca 50 cm på ett ställe men det känns inte riktigt hett. Efter ett par timmar åker vi tillbaks där vi började. Vi fiskar plan A, B och C igen, ingen fisk, så vi provar det där friliggande berget igen. Fast nu på andra sidan mot vad vi fiskade på på förmiddagen. Klockan var nu strax efter 15 och mindre än en timme kvar till målgång. Jag sätter på ett grönt tailbete från Gäddgapet. Tar ett vevtag, ser att det virvlar till bakom beten. Tar ett till vevtag och nu tog det stopp. Nu kändes det bra, en fin fisk till påväg in mot båten. Putte fastnar med håven i en beteshink och pulsen stiger. FRAM MED HÅVEN, känner att ena kroken lossnar. Men när den tillslut kommer in till båten har Putte trasslat ut beten från håven och omsluter håven runt ytterligare en fin fisk. Vi tar upp och mäter den och anar oråd, den är ju också 97 cm. Är det samma fisk? Vi tar en bild så vi kan jämföra dem med varann. Det är samma fisk. FAAN. Man kanske inte ska svära åt att C&R verkligen fungerar 🙂

 

Klockan springer nu iväg från oss och vi lyckas aldrig få den tredje fisken. Så vi slutade på en 6 plats tillslut. De 5 teamen framför hade ju lyckats få 3 stycken och segerlängden slutade på 293 cm. Hade inte våra 97or varit samma fisk hade vi slutat på 295 cm. Men så är det. Fiske är fiske och det är bara på det igen. Nu funderar jag starkt på att faktiskt spinnfiska mer gädda i framtiden. Bara för att det är så himla kul just nu!

_DSC8186

Tack Putte och Robin för en supertrevlig och rolig dag på sjön. Vi gjorde iallafall vårt bästa!

Grattis Oskar Och Mogge till andra platsen, bra fiskat! Och även grattis till Fiskebröder som slutade på tredje platsen!

Over and out!
/Alexander

 

PS: Efter tävlingen var slut fick Slampajk Robin och Oskar en varsin SadMan Paddel. Robin hade åkt ut efter tävlingen och fortsatt fiskat. På en timme hade han haft 11 kontakter på jiggen och vågade inte använda den längre utan att den skulle limmas ihop 🙂 jag tar det som ett bra betyg 🙂

IMG_1147 2

Lämna ett svar