Publicerad Lämna en kommentar

Granvik – Rödingförsök

I brist på tid att komma iväg till Vättern under prime-time tiden fick det bli en tur dit idag. Fick med mig Emelie dit, det blåste frisk från väst mest hela dagen. Vi rampade i Granvik, första gången för mig där och första gången det skulle prövas att vertikalfiskas efter röding. Kämpade med inställningar för att få med jiggen när det djupnade på ner mot 50 meter.  Till 30 meter var det inga problem men när det blev djupare blev det svårt. Öka man känsligheten fick man även med massa annat bös som heller inte gjorde att jiggen syndes.

_DSC6210

Vi började utmed Ombo-öar, vi var inte ensamma där. Men kunde inte se någon annan som håvade fisk heller. Vi åkte in till Djäknasundet för lunch, väldigt mysigt där inne. Tyvärr var det väldigt mycket insekter som gjorde att vi bara ville kasta i oss lunchen och åka ut på sjön igen. Efter det åkte vi söderut mot Axvall, där var vågorna väldigt jobbiga så vi åkte tillbaks till lä bakom Ombo-öar.

_DSC6214

En aktiv rödingfiskare, det blåste friskt men solen värmde gött emellan åt.

_DSC6218

snp0814163429

Närmare än såhär kom jag inte. Fiskar som simmade efter, hade en fisk som ryckte loss kroken ur jiggen. Hittade inte tillfredställande inställningar på ekolodet så det var svårt att se ibland om fisken var efter jiggen eller inte. Vinden gjorde det heller inte lättare för att hålla jiggen i ekolodskonan.

snp0814162837

En röding som var upp och nosade och simmade ner till sina kompisar. Här kan man tydligt se vad jag jobbade med. I den högra bilden är det ett spektrum mellan 75-95 kHz, bred kona. Störningarna blir eftersom djupskalan var på auto. så den hoppade mellan olika djup, och där med förstärks eller minskas signalen och bilden blev således olika. De ”störningarna” som kom ibland med ändrandet av djupområdet var svåra att få bort utan att ta bort för mycket information. Provade att justera djupet manuellt men då blev det ju svårare att se.

Det var iaf kul att få testa på det, rödingarna var svåra att hitta och de gick oftast ensamma vad jag kunde se. Så hittade inga större koncentrationer av dem

Pratade med några andra vid rampen som också sa att det var trögt, annat var det tydligen för en vecka sedan…typiskt.

Tight Lines
/Alexander

Lämna ett svar