Publicerad Lämna en kommentar

Norge 2013

Nu när man varit hemma i snart en vecka från reportageresan med Magasin Mitt Fiske har man hunnit smälta alla intryck och upplevelser. Resan gick till FiskaNorges camp på Andörja. Nord Europas fjälltätaste ö med över 20 toppar över 1000 m, det är en häftigt ställe att fiska på. Med på resan var från magasinet Patrik Tjörnmark och Jan Hagman, sen var även Takida med 5 utav 6 bandmedlemmar med och Stefan V från FiskaNorge och sist med inte minst Patrik S.

Första dagen skulle det fiskas sej innan gubbarna i Takida dök upp, vi tog hjälp av de miljontals måsar som signalerar att det är nått i görningen. Man kan ju se nått måsdyk på Vänern när småfisken flyr till ytan för att komma undan hungriga predatorer som jagar under men det är ingenting jämfört med det Norge har att erbjuda, herrejävlar vad mycket mås… Under måsen syndes tydliga ekon av storfisk, så fort ner med små jiggar som vi använde. Oftast 4 tums relax eller shaker jiggar med 60-120 grams skallar.  Jag använde mig av min jerkutrustning, kanske något styv trodde jag innan men ryggraden i det spöt kom allt till användning, vi fångade många sejar runt 10 kg, ingen monster sej utan jag tror min på 11,5 kg blev resan största.

Min största sej på 11,5 kg. Foto Jan Hagman.

Dag 2 var det hälle och stortorsk som gällde, här visade Tjörnmark att han vet vad han håller på med och tog en på ca 21 kg, bild kommer förmodligen i magasinet framöver. Sen precis innan vi skulle dra oss tillbaka (Jag och Hagman hade redan smugit oss tillbaks mot campen för att leta efter sejstim) tog den andre Patrik en skaplig hälle på lite drygt 60 kg. Min lilla hälle som jag fångade på resan sista dag på 85 cm känns väldigt liten i jämförelse.

Min första Hälle, inget monster men men.

De fyra första dagarna hade vi snuskigt fint väder, havet låg som en spegel och solen gjorde sitt bästa för att hålla oss ur overallerna. Den fjärde dagen kommer jag nog minnas för alltid, vi gick runt udden som husen ligger för att fiska lite betesfisk i form av makrill som skulle användas för att lura några feta katter. Makrillen var hemma men det var även strömmen på den tänkta fiskeplatsen, vi drev i dryga knopen som gjorde det svårt att hålla bottenkontakten som är avgörande vid kattmete. Jag lyckades tillslut lura en liten katt med en lina som i princip stod horisontellt med 50 meter under båten. Vi var tänkt att leta upp ett nytt ställe när Robban i Takida krokade en konstig katt, såg mer ut som en hälle i 12 kilosklassen. Jag och Hagman var påväg för att titta lite närmare på fisken men då ringer Stefan, ”Haj på gång”! Campvärdens son Thor-Eivind som låg ute för tredjedagen och fiskade efter håkärring hade fått på en haj efter att ha bytt fiskeplats mot de två föregående dagarna. Vi stod på allt var Arvor båtarna orkade de 4 distansminuterna upp mot campen. När vi kommer fram har hajen precis kommit upp och blivit mätt till en längd av 335 cm och en omkrets på 197 cm och vikten enligt tabell låg på 450 kg, ingen liten fesk! Efter att ha sett hajen börjat sin 500 meter långa simtur ner mot botten igen åkte vi till ett annat område där vi fått bra med sej och torsk dagarna innan, och visst fanns det fisk. Vi drillade oss trötta och precis när jag och Hagman var tänkt att dra tillbaka för en liten tidigare kväll ringer stefan igen ”Stooooor haj på gång”, återigen fick Arvorn användning av sin Cummins diesel då gasreglaget fick gå till sitt ändläge. T-E hade knappt fått upp hajen halvvägs då vi låg betydligt närmare han nu. Den här hajen var enorm och mättes till 440 cm och 257 cm runt buken med en vikt av 982 kg, nästan ETT TON! Mer om hajarna kommer i magasinet det med, har även suttit i en veckas tid och redigerat ihop en liten film som innehåller lite drillsekvenser och undervattensbilder. Jag kommer länka den vilken dag som helst nu!

Havskatt. Foto Jan Hagman.

Proffsfrontad torsk på knappt 11 kg.

Jag kommer inte riktigt ihåg vad vi fiskade efter varje dag då man blir lite dagvild när man inte gör nått annat än att fiskar och tänker fiske. Men sista dagen kommer jag ihåg. Jag var så sugen på att fånga min första hälleflundra så jag och Stefan som var de enda som nu var kvar drog iväg till en stor sandplatå där jag visste att de finns hälleflundra, riggade en liten död sej med en enkelkrok i munnen och en trekrok i sidan och sänkte den sedan mot botten, vevade upp två vevtag och satte spöt i spöhållarn. Under oss nu fanns mängder med makrill och sej i olika storlekar, så jag tar jerkspöt och försöker ta fånga en lite grövre sej. I ögonvrån ser jag spöt i spöhållarn böjer sig i en våldsam båge. Lyfter ur spöt och gör ett extra mothugg. Fisken sitter fast men det är en väldigt skum indrillning det känns grovt men gör inga utrustningar så jag funderar vad detta kan vara!? Det visar sig vara ett stycke sej på lite drygt 10 kg samt en hälleflundra som slagits om sejen och sitter på en varsin krok? En knasig dublé får avsluta årets Norge resa!

En undervattensbild på den knasiga dublén!

Över och ut
//alexander

Lämna ett svar