Publicerad Lämna en kommentar

Så gör jag mina vippor!

När jag började med ismete efter gädda och gös för några vintrar sen funderade jag länge på hur man skulle kunna göra viporna bättre? De man köpte löste ut endera för lätt eller så löste de inte ut alls. Googlade runt hur andra hade löst det, hittade en lösning som jag fastnade för här.

Nu tänkte jag visa hur jag gjorde mina, men vissa modifieringar. Material som går åt är valk-tejp, krympslang, rensband, buntband, styrolit boll, valfri färg.

Så här kommer det se åt när den är klar, man fäster linan likt en linutlösare för trolling, ju längre in man sätter den desto hårdare sitter linan.

Rensband klipps till, ett på 60 cm och ett på 11 cm. Det långa kan anpassas mer efter hur lång man vill att vippan ska vara. Jag har provat längre då böjer sig vippan mer av egentyngden, gör man den kortare minskar man mörtens rörelsefrihet.

Krympslang värms på de båda topparna, den undre använder jag hela längden på krympslangen. Men man kan göra den så lång man vill.
Mellan båda rensbanden läggs en bit buntband, ca 1 cm lång.

Lägg ett varv med vulk-tejpen runt där distansen sitter för att fixera den.

Sedan vulkar man framför där vi tejpa förut för att nypa ihop rensbanden, vulk-tejpa så hårt den går ca 5-6 varv.

Nu förseglar vi tejpningen med en större krympslang.

Bollarna kan målas i valfri färg, själv fördrar jag den florocerande oranga. När man målar bollarna måste man spraya riktigt tunna lager  annars smälter bollarna och det ser inte så snyggt ut! 😉

Bollarna brukar jag göra ett hål i med en borr eller en smal skruvmejsel, sedan trycker man bara rensbandet igenom. Sätt gärna dit bollen medan krymplslangen är någorlunda varm, då smälter den nästan fast. Någon annan typ av fast sättningen av bollen har jag inte gjort  hittills.

Så här kan det se ut när det är klart! Foten till vippan är gjord av en vanlig 2″2, rensbandet är fast skjutet med häftpistol. På sidan sitter de en skriv med en liten bit krympslang för att inte skava på spöt!

Så här set det ut när det är klart!
Bilden är redigerad för att få en liten HDR effekt!

De här är nog en typ av vippa många känner igen men den är inte helt enkel att få till. Speciellt inte själva utlösar grejen, ha tålamod och böj i rensbanden så de sluter mot varandra så det inte glipar!

Imorn blir det fiske igen!

på återseende!
//alexander

Lämna ett svar